Potravinová nesnášenlivost a vše co o ní potřebujete vědět
Potravinová nesnášenlivost je jakákoliv reakce na potraviny kterou způsobují protilátky IgG4. Potíže, které mají souvislost s přijímáním potravy nelze poznat bezprostředně po požití jídla. Často uplyne několik hodin nebo dní, než se potíže projeví a díky tomu je často příčina velmi nejasná – nelze zjistit přesně, která potravina (může to být část potraviny – laktóza, fruktóza, koření, barviva, gluten apod.) potíže způsobí. Průběh potíží může být velmi rozličný podle toho, jaká příčina se projeví. Pouze speciální diagnostické vyšetření může najít konkrétní příčinu.
Potravinové nesnášenlivosti jsou časté právě u nejoblíbenějších potravin, ale také mohou být příčinou potraviny, které jíme zřídka. U většiny lidí začíná potravinová nesnášenlivost velmi pozvolna a nenápadně, někdy i několik let. Pokud se další příznak projeví po několika letech, kdy se projevil první, většina lidí si neuvědomí že spolu mohou souviset. Jakmile se však vyzkouší eliminační dieta, všechno se výrazně zlepší. Potraviny někdy mohou vyvolávat psychické problémy, například depresi, úzkost nebo hyperaktivitu u dětí, jen vzácně se však tyto psychické projevy vyskytují bez průvodních tělesných příznaků. U každého jedince mohou mít tyto potíže zcela jiný původ. I když se potíže hromadí celá léta, dokážou někteří lidé určit okamžik, kdy jejich potíže začaly.
Máte-li podezření, že jste nesnášenliví na některé potraviny či pozorujete některé z dále uvedených symptomů (ekzém, svědění, vyrážka, bolesti hlavy, průjmy, zácpy, bolesti břicha, deprese, únava, hyperaktivita, chronická rýma, vysoký krevní tlak), kontaktujte nás. Test potravinové nesnášenlivosti Vám přesně stanoví, které potraviny Vám můžou působit potíže. Pro imunitní systém je velmi důležité odhalit nesnášenlivost včas, jelikož neustálý boj s intolerancí je velmi náročný a po čase, kdy už mu docházejí síly, může nastat jeho oslabení anebo stagnace!